Den moderne dansker anno 2017 bygger på skam og selvkritik

Danmark er efter sigende et af de lykkeligste lande på kloden, men der gemmer sig et lidt andet billedet af den typiske moderne person i Danmark i 2017.

For selv om vi har det godt, har en bølge af perfektsyge spredt sig i danskernes sind. Vi vil være noget så perfekte. Vi vil have den perfekte krop, det problemfrie parforhold, de smukkeste børn, være succesfulde på arbejdsmarkedet, have en masse gode venner og overskud i hverdagen.

Når vi så fejler på en eller flere af disse parametre, og derved ikke kan leve op til egne, umenneskelige idealer skammer vi os noget så meget. Sådan skal det ikke være. Livet handler ikke om perfektion eller om at sammenligne sig med andre, men at finde det der virker for en selv – og det kan lade sig gøre – vi guider dig!

Prioritering er nøglen

Det væsentligste problem er, at vi vil excellere inden for så mange forskellige ting. Vi jonglerer simpelthen for mange bolde i luften, og bolde som til tider er mere eller mindre inkompatible med hinanden og jonglering i det hele taget. Det er umuligt både at være den mest sociale, den bedste forælder og succesfuld på arbejdsmarkedet.

En lidt primitiv øvelse, men som virker for mange, er at skrive ned hvad der er vigtigst. Simpelthen lave en prioriteringsliste fra A til Z hvor du gør op med din prioritering. På den måde kan du også bedre få et overblik over, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der er utopi at prøve at blive den bedste til.

Det kunne for eksempel være at sige familien og familiens velbefindende er det vigtigste. Det er altså det allerøverste på din liste og skal prioriteres over noget andet. Hvis en af dine børn derefter for eksempel får tandpine, kan du sige til dig selv, uden at få dårlig samvittighed, at det er okay at tage fri fra arbejdet, for at køre barnet til din tandlæge på Frederiksberg. Det kan være, at det kommer til at koste lidt kredit på arbejdet, men det er okay, da det er sådan, du har prioriteret.

Behandlingsmuligheder

Hvis du så mange andre er havnet ind i en større nedtur, hvor din selvfølelse er helt i bund, er det måske den bedste løsning at begynde på en eller anden for behandling. Hertil er der mange muligheder.

Du kan først og fremmest vælge at begynde til en psykolog. Rigtig mange i Danmark går til psykolog, så det er bestemt ikke noget at være flov over. Det er dog ikke alle, der er lige modtagelige overfor denne form for behandling.

En anden mulighed er den forholdsvis nye psykologiske retning – compassionate fokuseret terapi. Denne form for terapi har vundet megen indpas de seneste par år verden rundt. En af hemmelighederne bag terapiformen er dens mangfoldighed. Den har nemlig rødder i neurovidenskab, evoluitonsteori, udviklings- og socialpsykologi og kognitiv adfærdsterapi, og man kan sagtens argumentere for, at det er tidens mest moderne psykologiske form.

Compassionate fokuseret terapi er perfekt for dig, der føler skam over ikke at kunne leve op til egne, tårnhøje idealer. Terapiformen handler netop om at fokusere på sin egenomsorg og medfølelse. Patienten får gennem forløbet tilegnet sig værktøjer, der skal hjælpe vedkommende med at håndtere de psykologiske og tilmed fysiologiske processer, der netop genererer denne her skam og selvkritik, som desværre kendetegner så mange af os i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *